Fruitjuweeltjes

Jeroen Schwering

Eigenaar Aardbeienkwekerij Schwering

Aardbeienkwekerij Schwering is familiebedrijf boordevol ervaring

De aardbei is een product waar mensen blij van worden.

Verscholen aan de rand van de Noordoostpolder aan de Blokzijlerdwarsweg bij Marknesse wordt jaarlijks een paar honderd ton echte Hollandse smaakbommetjes geteeld. ‘Een mooi product waar mensen blij van worden’, vertelt kweker Jeroen Schwering (40) trots. Samen met zijn vrouw Karin Schwering-Pol (39) runt hij Aardbeienkwekerij Schwering, waar de beroemde FruitJuweeltjes vandaan komen. Een authentiek familiebedrijf dat helemaal is Gemaakt in dé Noordoostpolder.

Het verhaal van Schwering Aardbeienkwekerij valt niet te vertellen zonder een korte blik in het verleden. Schwering senior begon in 1978 namelijk al aan de Blokzijlerdwarsweg met de kwekerij. ‘Hij had een woonwagen met een stukje land aan het begin van de weg’, vertelt Jeroen. ‘Daar is het allemaal begonnen.’
De aardbeien van Schwering groeiden toen nog in de ‘volle grond’, zoals dat zo mooi heet. In 1982 betrok senior de boerderij waar het bedrijf anno 2025 is gehuisvest. Karin: ‘Hij had toen niet alleen aardbeien, maar ook nog andere gewassen. Niet veel later is hij helemaal voor de aardbeien gegaan.’ niet alleen aardbeien, maar ook nog andere gewassen. Niet veel later is hij helemaal voor de aardbeien gegaan.’

Aardbeienkwekerij Schwering is een authentiek familiebedrijf dat helemaal is Gemaakt in dé Noordoostpolder.​

Eind jaren tachtig kwamen de eerste tunnels op de akkers van Schwering waar de aardbeien in konden groeien. In 1990 werd de eerste kas gebouwd en in 1996 de tweede. Jeroen: ‘De productie ging omhoog en in de tunnels en later de kassen kon mijn vader de teelt veel beter reguleren.’

Jeroen was toen nog een klein jochie, dat wel al van kleins af aan interesse had in de aardbeienteelt. ‘Ik hielp ook al vanaf jonge leeftijd mee, was er erg bij betrokken.’ Hij deed uiteindelijk een technische opleiding, maar het familiebedrijf bleef lonken. Op zijn twintigste kwam hij in het bedrijf met zijn
vader.

De aardbei is fruit waar mensen blij van worden. En het wordt hier met veel liefde geteeld.

‘Product van de liefde’

‘Ik vond de vrijheid van een eigen bedrijf mooi. En het product trok me ook. De aardbei is fruit waar mensen blij van worden.’ ‘En het wordt hier met veel liefde geteeld’, vult Karin met een glimlach aan. Die FruitJuweeltjes worden bij Schwering gekweekt tussen maart en december. Jeroen: ‘Het is geen gemakkelijke teelt, je moet er echt bovenop zitten.’ In de kas kun je bijna alles regelen, dus daar is hij dan ook altijd druk mee. ‘Alles moet op tijd; de voeding, bestuiving, vocht, de juiste temperatuur. En er moet genoeg zon zijn, maar ook weer niet te veel.’

Aardbeienkwekerij Schwering teelt vier rassen. Dat begint allemaal met de aankoop van stekken, die in juli buiten worden geplant. Daarna worden ze in december in de vriezer gelegd. Om ze er vervolgens gefaseerd uit te halen, zodat er tussen maart en december altijd aardbeien kunnen worden geoogst.

In de kas kunnen we bijna alles regelen. Alles moet op tijd; de voeding, bestuiving, vocht, de juiste temperatuur. En er moet genoeg zon zijn, maar ook weer niet te veel.

Bloemetjes en bijtjes

Als de planten eenmaal in de kas staan, begint een nieuwe fase. Jeroen:
‘We halen de bloemen tussen het blad weg en het blad blijft achter twee
lijntjes die boven de rijen zijn gespannen. De bloemen worden ervoor geplaatst, zodat ze genoeg zon en lucht krijgen en niet zo verstopt blijven in de plant. Op die manier kunnen de bijen en hommels er in de bloeiperiode ook goed bij voor de bestuiving.’
De bijen worden geleverd door imker Arend Netjes uit de polder. ‘Onder glas haal je de natuur zoveel mogelijk naar binnen en de weersextremen zoals regen, hagel en harde wind houden we buiten. Ook in de zomer als de zon te fel schijnt, brengen we een laagje krijt aan op het glas om de aardbeien te beschermen. Zie het maar als een parasol waar we dan zelf ook graag onder zitten.’

In de kassen -met in totaal 2 hectare vloeroppervlakte- worden geen groeilampen gebruikt, maar wel warmte. En als alles dan goed gaat, komen er van één aardbeienplant zo’n 1 tot 2 kilo FruitJuweeltjes. De hoeveelheid is afhankelijk van het ras en het aantal planten per meter. Die worden dan met de hand geplukt en direct in het bakje gedaan, waarin ze worden verkocht. ‘We willen ze niet te veel hoeven vastpakken, dan beschadig je ze te veel.’ Daarna gaan ze in de koeling en worden ze uiterlijk de volgende dag opgehaald voor de verkoop.

Poiesz en Jumbo
In het seizoen is het een komen en gaan van vrachtwagens op het erf van Schwering. Het gros van de FruitJuweeltjes gaat naar supermarktketen Poiesz en vijf groothandels voor onder meer groentespeciaalzaken.
‘Maar we leveren ook aan Jumbo Kooistra in Marknesse en Jumbo Odink in Emmeloord. En we hebben hier aan de weg een automaat, waar mensen uit de Noordoostpolder en omgeving onze aardbeien kunnen kopen.’

Wij willen duurzaam ondernemen. Daarom vangen we regenwater op om onze aardbeien mee te bewateren. En we zetten zoveel mogelijk beestjes in voor de bestrijding van plagen.

Jeroen en zijn vrouw proberen zo duurzaam mogelijk te boeren. Daarom vangen ze regenwater op voor het bewateren van hun planten. ‘En we zetten zoveel mogelijk beestjes in voor de bestrijding van plagen. Voor ziektes en schimmels gebruiken we zoveel mogelijk natuurlijke middelen om de plant sterk en weerbaar te houden. Daarin willen we echt vooroplopen.’
Hadden ze dit bedrijf ook op een andere plek dan de Noordoostpolder zo kunnen opbouwen? Jeroen: ‘Ja, dat denk ik wel. Er zitten niet voor niks veel meer aardbeienkwekers in het zuiden van het land. Maar het klimaat in de Noordoostpolder is wel heel gunstig voor onze FruitJuweeltjes, door het IJsselmeer. Daardoor is het hier minder warm dan in het zuiden en daar doet de aardbei het goed op.’
Bovendien is er minder kans op ziekten en plagen, omdat er domweg niet zoveel aardbeienkwekers in de polder zitten. ‘Dus ja, voor ons is de Noordoostpolder een fantastische werkplek.’

Aardbeien plukken moet je leren

In het seizoen tussen maart en december lopen er bij Aardbeienkwekerij Schwering zo’n dertig plukkers rond naast de vaste medewerkers. ‘Onze tijdelijke krachten zijn voornamelijk internationale arbeiders’, legt Jeroen uit. Dat plukken is nog een heel precies klusje.

‘Ja, dat moet je wel echt leren. En waar je oog voor moet hebben of krijgen. Het is natuurlijk belangrijk dat onze aardbeien niet te vroeg, maar ook niet te laat worden geoogst.’ De aardbeien worden allemaal met de hand geplukt. Op rails door de kas nemen de plukkers hun bakken mee door de rijen met aardbeienplanten. ‘Wij plukken op kleur en kwaliteit. Gelukkig hebben wij veel plukkers die elk jaar weer terugkomen, die weten door ervaring al hoe het moet.’

tekst: Debora Boomsma – foto’s: Evelien Fotografie – video: FP Video