Wiedrobot van Andela

Een wiedrobot die twee tot drie keer sneller werkt dan mensenhanden ooit zouden kunnen, veel secuurder is en ook nog eens veel langer kan doorgaan. Andela Techniek & Innovatie uit Nagele ontwikkelde er eentje. Gewoon in de Noordoostpolder. ‘Waar anders’, vraagt eigenaar Paul Andela (58) zich hardop af. ‘De polder is het summum van de landbouw. Recht, vlak, goede grond. Het zijn ideale omstandigheden. Hier móet dit ook gebeuren.’

Een tiny house

Sinds vorig jaar kan het in de Noordoostpolder: slapen op de dijk. In een tiny house op de dijk bij de Zuiderkrib vlakbij Kraggenburg kun je de polder op een unieke manier beleven.

Feestjes

Als er één vereniging is die ervoor zorgt dat alle inwoners van de Noordoostpolder elkaar ontmoeten, dan is het wel Jongeren19nu. De vereniging organiseert activiteiten en feesten voor en door jongeren in de hele Noordoostpolder.

Artistique Dans & Musical

Als kleine meisjes gingen de zusjes Marion (41) Reijrink-Groot en Linda (38) Groot -toen nog uit Kraggenburg- een keer naar het Alkmaars Showballet. En vanaf dat moment wisten ze het: ze wilden danslessen gaan geven in de Noordoostpolder.

Bouwbedrijf Bosma

Stef Bosma is na ‘pake’ Jan Bosma en vader Roel Bosma de derde generatie Bosma’s van Bouwbedrijf Bosma bv in Rutten. ‘En in Creil’, voegt hij eraan toe. ‘In Creil hebben we onze eigen timmerfabriek waar één medewerker zich bezighoudt met het maken van houten kozijnen, schuifpuien en ander maatwerk.

Tuinen

Rianne en Gerben Grimme hebben al sinds 1997 hun thuis gevonden aan de Kalenbergerweg in Luttelgeest. Vanaf het allereerste begin creëren ze hun groenproducten met liefde zelf, door te stekken, te scheuren en op te potten.

Een begrip in staalconstructies

Ze werkten mee aan Museum de Fundatie in Zwolle, de P3 Garage voor lang parkeren bij Schiphol, de Houtribsluizen bij Lelystad en de Markthal in Rotterdam. In Duitsland bouwen ze veel datacenters. Maar TruSteel uit Emmeloord heeft de poten volgens directeur Bob Soetekouw nog altijd stevig in de polderklei staan.

Woondromen

Goede koopovereenkomsten en taxatierapporten maar vooral: blije klanten. Het is voor iedereen een spannende aangelegenheid om een huis te kopen of te verkopen. Ik sta klaar om je daarbij te helpen.

Innovatieve processen

Onderdelen en constructies van staal, roestvaststaal en aluminium. Het klinkt misschien niet zo sexy, maar durf dat maar eens te zeggen tegen de klanten van MCM in Marknesse. Machinebouwers van over heel de wereld maken namelijk dankbaar gebruik van de producten van dit echte polderbedrijf. Waarom moet dat nou per sé worden gemaakt in dè Noordoostpolder? ‘Omdat we er hier zo verrekte goed in zijn.’

Klanken

De vijfde kleine klok, een F, slaat de halve uren, de eerste grote klok, een C, de hele. Ertussenin klinkt een melodie om inwoners van de Noordoostpolder te attenderen op de kwartieren. ’s Nachts zijn de klokken stil. Ze beginnen weer om 07.00 uur ’s ochtends.